Življenje z impotenco

Če ste med 100 milijoni moških, ki živijo z erektilno disfunkcijo – ponavljajočo se nezmožnostjo vzdrževanja erekcije, zadostne za spolni odnos – obstaja veliko ukrepov brez uporabe zdravil, ki lahko pomagajo izboljšati simptome in obnoviti spolno zdravje. Vredno je poskusiti, preden začnete jemati zdravila, kot je sildenafil (Viagra). Kateri so ti ukrepi? Berite naprej.

1. Sprememba življenjskega sloga

Sprememba življenjskega sloga vam lahko pomaga obnoviti spolno moč, še posebej, če je vaš problem le občasen. Uživanje alkohola naj bo zmerno (dve pijači na dan ali še bolje manj), saj alkohol deluje kot depresiv in upočasni spolni odziv. Nehajte kaditi, saj je znano, da kajenje poveča tveganje za razvoj erektilne disfunkcije. Odpravite osnovne težave, kot je visok krvni tlak ali povišan holesterol v krvi. Redno vadite (npr. 30 do 60 minut na dan). Redna vadba preprečuje erektilno disfunkcijo za kar 50 %.

2. Pazite na svoje srce

Izboljšanje zdravja srca in ožilja ima dodatno prednost pri izboljšanju spolnega zdravja. Študije so pokazale, da je erektilna funkcija za 24 % boljša pri moških, ki so jemali zdravila, ki znižujejo holesterol. Nasprotno pa je še dodatna študija pokazala, da imajo moški z visokim krvnim tlakom in tisti s sladkorno boleznijo pogosto erektilno disfunkcijo. Izboljšano zdravje srca je koristno, saj ne samo, da zmanjša možnosti za srčni napad, temveč lahko izboljša pretok krvi, ki je za erekcijo bistven.

3. Uživajte v kavi

V veliki opazovalni študiji so moški, ki so popili dve do tri skodelice kave na dan, imeli 40 % manj možnosti, da bi dobili erektilno disfunkcijo. Vendar pa še večji vnos kave ni bil povezan z izboljšanjem stanja z erekcijo.

Raziskovalci menijo, da ima kava kemične lastnosti, ki vodijo do sprostitve arterij in gladkih mišic v penisu, kar lahko poveča pretok krvi in s tem izboljša erekcijo.

4. Dvakrat premislite o testosteronu

Zdravnik odobri nadomestno zdravljenje s testosteronom samo za moške z zelo nizko koncentracijo testosterona v krvi, ki jo spremljajo neželeni učinki, kot je erektilna disfunkcija. Kljub temu je predpisan štirikrat pogosteje kot pred desetletjem, deloma zaradi trditev farmacevtskih družb o izboljšanju moči, mišične mase in erekcije. Farmacevske družbe zdaj izvajajo obsežna, dolgoročna preskušanja zdravljenja s testosteronom, saj trg še vedno ni seznanjen z njegovo varnostjo in učinkovitostjo.

5. Ne računajte na zelišča ali druge dodatke

Njihovi neželeni učinki so pogosto neznani in njihove sestavine lahko vplivajo na delovanje obstoječih zdravil, zlasti pri starejših moških. Še več, malo je dokazov, da sploh pomagajo. Nekatere pogoste sestavine izdelkov za povečanje učinkovitosti erekcije, kot je na primer arginin, namreč delujejo različno na vsakega moškega.