Prehitro izpadanje las

Lasje so naš ponos. Namenimo jim kar nekaj časa v svojem vsakdanu. Umivamo, češemo, barvamo, strižemo, oblikujemo in tako naprej. A lasje lahko postanejo tudi krhki, razcepljeni in kar je še huje, pričnejo izpadati. Razlog za to je lahko bolezen ali pa enostavno genetika.

Ni pa se z izpadanjem las treba kar tako sprijazniti, če je nekdo od vaših sorodnikov plešast. S pravilnim ravnanjem je mogoče prehitro izpadanje tudi preprečiti in močno upočasniti napredovanje. Preverite nekaj nasvetov za zdrave in čvrste lase, ki bodo dlje časa ostali na vaši glavi.

Previdno pri umivanju

Čeprav izpadanje las navadno povezujemo z moškimi, pa gre v resnici za težavo, ki se tiče tudi žensk. Seveda o tej temi nerade govorijo in si raje pomagajo na različne načine, od lasnih vložkov za povečanje volumna do pričesk, ki njihovo težavo nekoliko zakrijejo.

Za začetek pa velja zapisati, da lahko prehitro izpadanje las močno zamejimo že s pravilno nego las. V današnjih časih, ko vsi želimo popolno sliko v ogledalu, se dogaja, da prihaja do pretiranega umivanja las. Nemalo ljudi to počne vsak dan, kar pa seveda nikakor ni potrebno niti priporočljivo.

Ironično pri tem pa je tudi dejstvo, da se večkrat umiti lasje še hitreje mastijo, saj jih naše telo zaščiti z oljem, ki pa nas moti. Prav tako je potrebno za umivanje las paziti pri izbiri šampona. Ta naj bo čimbolj naraven in ne agresiven do las, sicer pride do suhega lasišča in porušenega pH ravnovesja.

Moški, izognite se pokrivalom

Seveda ne govorimo o topli zimski kapi, pač pa o tistih kapah, ki se nosijo preko celega leta. Nekatere kot modni dodatek, druge za prikrivanje neurejene pričeske ali začetka nastajanja plešavosti. Kape namreč preprečujejo kroženje zraka, s tem pa lasne mešičke izpostavljajo stresu, kar ima za rezultat oslabelost in izpadanje las.

Prav tako ni dobro pokrivala nositi ves čas zaradi drgnjenja. Še posebej športne kape s ščitnikom za sonce in kakšni klobuki so lahko precej neprijetni za lasišče. Če že nosite naglavna pokrivala, imejte vsaj v mislih, da jih je potrebno izbirati pametno, poskrbeti za kroženje zraka in jih ne nositi ves čas, denimo tudi v zaprtih prostorih.

Hrana za močne lase

Tudi neustrezna prehrana lahko vpliva na prehitro izpadanje las. V tem pogledu je pomembno, da je ta uravnotežena in da ne izpuščate obrokov. Že na ta način boste postorili veliko, a obstajajo tudi živila, ki lase delajo močnejše in bolj odporne proti stresu.

Če si želite lepih, čvrstih in sijočih las, potem naj bodo na vašem krožniku velikokrat ribe. Vsebujejo namreč omega 3 maščobne kisline, ki odlično vplivajo na zdravje las. Prav tako si privoščite oreščke in laneno seme ali kar olje. Druga super hrana za vaše lase pa se skriva v vitaminu C, selenu, biotinu, beljakovinah, železu in cinku.

Ribe za zdrave lase
Ribe vsebujejo omega 3 maščobne kisline, ki vplivajo na zdravje las.

Če menite, da s prehrano ne zadostite vsem potrebnim vitaminom in mineralom, prilagodite prehrano ali sezite po prehranskih dopolnilih.