Različna svetloba

Svetloba vpliva na naše spalne vzorce. Različni vidiki, kot so svetlost svetlobe ali barva svetlobr, imajo velik vpliv na to, kako spimo. Zaradi premočne in preveč hladne svetlobe lahko težko spimo in naš spanec je slabši.

Toda dandanes ima umetna svetloba možnost, da jo prilagodimo, da bolje ustreza našim potrebam! Svetila v našem domu se lahko nastavijo tako, da sami izberemo svetlost in barvno temperaturo, ki nam najbolj ustreza.

Svetlejše luči na eni strani boljše, na drugi strani pa slabše za naš vid, vendar pa intenzivnost ne bi smela biti edina stvar, ki jo je treba upoštevati pri izbiranju vaših luči. Barva, na primer, je lahko prav tako pomembna – in ko gre za luči v prostorih, to pomeni, da je treba natančneje preučiti koncept barvne temperature.

Kaj je barvna temperatura?

Barvna temperatura se nanaša na kakovost svetlobe. Natančneje, označuje odtenek oddane svetlobe. Žarnice lahko oddajajo hladno ali toplo svetlobo. Žarnice z barvno temperaturo v spodnjem razponu kelvinov so za oko videti toplejše, medtem ko so tiste v zgornjih razponih kelvinov oddajajo svetlobo, ki izgleda hladnejša.

Kako merimo temperaturo barve?

Vsaka barva ustreza določenemu temperaturnemu razponu, ki se meri z uporabo Kelvinove lestvice. Ta pojav je osnova za merilni sistem, ki se imenuje “korelirana barvna temperatura”.

Predstavljajte si za minuto ploščo iz trdnega črnega materiala, kot je jeklo ali železo. Ko se ta material segreje, začne žareti. Barva tistega sijaja se spreminja, ko se rahlo poveča toplota. Blok se začne z rdečkastim sijajem; ko nadaljujete z uporabo toplote, se bo sijalo premaknilo na oranžno, kasneje pa na modro.

To se morda zdi malo proti-intuitivno, toda zaupajte nam. Barva vašega ogrevanega materiala bo izgledala hladnejša, ko bo bolj vroča! Barve, ki se tradicionalno štejejo za tople, so dejansko hladne, ko gre za barvno temperaturo. To velja tudi za zvezde.

Kaj je temperaturno območje barve?

Ko gre za umetno razsvetljavo, imajo žarnice in drugi viri običajno barvne temperature nekje v območju 2000K – 8000 kelvinov.

<2000K: Svetloba sveč. V tem območju svetlobni viri oddajajo topel, nejasen sijaj, kot je tisto, kar vidite, ko pogledate plamen. Sama svetloba bo verjetno bolj razpršena, kar bo imelo za posledico ambientno osvetlitev in ne bolj “usmerjene” žarke svetlejših virov.

2000-300K: žarnica. Pri tem območju lahko pričakujete, da ima svetloba rumenkaste odtenke za mehko, udobno počutje. Luči v tem območju ohranjajo “topel” občutek nižjih barvnih temperatur, vendar zagotavljajo bolj osredotočeno in jasno osvetlitev.

3000-3500K: Nevtralna svetloba. Na tej točki viri oddajajo svetlobo, ki se približuje »čisti beli«, s samo minimalnimi rumenimi odtenki. Osvetlitev v tem območju se zdi svetlejša za oko, kar povzroča budnost, ne da bi bila svetloba preveč ostra.

3600-4500K: Hladna bela svetloba. Viri v tem razponu oddajajo ostrejšo belo kot nevtralno osvetlitev. Zagotavljajo večjo jasnost, pomanjkanje toplejših odtenkov v osvetlitvi pa človeškemu očesu olajša osredotočenje na manjše podrobnosti v okolju.

4600K-6500K: Hladnejša bela svetloba. Sončna svetloba navadno doseže okoli 5800 K na lestvici barvne temperature. Luči v tem območju so bližje »modro obarvani« svetlobi podnevi. Prav tako so toni ostrejši in bolj verjetno je, da povzročijo utrujenost oči. Ob tem svetla bela svetloba ustvarja tudi manj senc in omogoča boljše okolje za naloge, ki zahtevajo pozornost po podrobnostih in povečano budnost.

6500K>: Sonce opoldne. Na tej točki imajo svetlobni viri izrazito modrikast odtenek in so dovolj svetli, da oponašajo bleščanje dnevne svetlobe na jasen in sončen dan.

Kako uporabljamo barvno temperaturo za boljši spanec?

Kako lahko globlje razumevanje barvne temperature pomaga bolje spati? Gre za nadzor nad svetlobo, ki ste ji izpostavljeni ves dan in vso noč – ne le v času pred spanjem.