Ljubezen

V preteklem letu sem bila priča več razhodom kot katerokoli drugo leto. Nisem imela občutka, da se bodo pari, ki sem jih poznala, kdaj razšli. Zakaj? Skupni dejavnik večini teh ločitev, oziroma razhodov je bil, da je bila ljubezen še vedno zelo prisotna, vendar pa sama ljubezen ni bila dovolj, da bi se odnos ohranil. Borila sem s svojo razočaranostjo, saj sem bila mnenja, da ljubezen premaga vse, da ljubezen naredi zvezo, tudi če ni drugih stvari, da je ljubezen glavna stvar, tudi v najtežjih odnosih. Ampak tukaj sem spoznala, da ljubezen sama ni dovolj. To je steber, na katerem gradite odnos ,vendar to ni gorivo, ki ga ohranja. Zakaj ljubezen sama po sebi torej ni dovolj?

Lahko ljubite nekoga, ki ni pravi za vas.

Resnično lahko ljubite nekoga, vendar pa je možno, da oseba, ki jo ljubite, še vedno ne bo prava za vas. Lahko sta si preveč podobna ali preveč drugačna, do točke, da se ne moreta nikoli srečati na pol poti. Oba sta lahko preveč trmasta, da bi to priznala in končala razmerje. Velikokrat vidimotudi pare, kjer je eden vlečni konj, druga oseba pa samo sledi, a slej kot prej tudi tistemu vlečnemu konju zdrsne in odnos se podre.

Lahko imate radi nekoga, ampak čas ne bo pravi.

Večkrat slišimo, da “timing is everything”. Lahko storite vse, kar je potrebno, da bo odnos deloval, vendar pa eden od vaju morda še ni pripravljen narediti naslednjega koraka. Drugi od vaju pa je morda naveličan čakati na naslednji korak. Potem se lahko zgodi, da je ena oseba zelo nagnjena k uspehu, pa dobi sanjsko delo in opusti vse drugo. Morda se bo nekdo pri 30h odločil, da želi v svojem življenju početi nekaj drugega, šel na fakulteto in zmankalo bo časa za odnos. Ne glede na razlog, je težko načrtovati odnos, če se vajini življenjski obdobji ne ujemata.

Lahko imate radi nekoga, ampak vmešajo se starši

Čeprav smo leta 2018 in je naša generacija bolj neodvisna kot kdajkoli prej, imajo starši še vedno besedo, takšno ali drugačno. Zaljubljeni ste lahko do nebes in nazaj, če pa njen oče ni vaš velik oboževalec ali vaša mama ni njen velik oboževalec, je odnos obsojen. Odnos, ki nima potrditve staršev, običajno ni uspešen. Ne glede na to, da ste še tako neodvisni, bodo, v primeru da s starši ne gre, vedno takšna ali drugačna trenja, rezultat pa bodo prepiri med vama.

Lahko ljubite nekoga, ki potrebuje pomoč.

Lahko ste zaljubljeni v nekoga, ki potrebuje pomoč, in s tem mislim na klinično pomoč, zaradi psiholoških težav. Vsi smo nori na svoj način,vendar nekateri ljudje resnično potrebujejo terapijo in dokler se njihovo stanje ne izboljša, takšne osebe za resen odnos niso primerne. Lahko jim poskusite pomagati, lahko jih podpirate, lahko ste najbolj ljubeča in nežna oseba, vendarše vedno ne boste imeli pravega sredstva. In lahko vas imajo neizmerno radi, vendar ker so poškodovani, bodo najverjetneje uničili razmerje. To je tisto, kar vedo, to je tisto, kar razumejo, in dokler ne dobijo pomoči, ni nobene možnosti, da bi odnos preživel.

Lahko ljubite nekoga, ki mu ne morete slediti.

Nekoga lahko obožujete, vendar se prepirata 50-krat na dan. Lahko ljubite nekoga, ki vedno dela. Lahko ljubite nekoga, ki je vedno na telefonu. Lahko ljubite nekoga, ki ne more povedati svojih občutkov. Lahko ljubite nekoga, ki spreminja svoje razpoloženje, kot da spreminja svojo obleko. Medtem ko mislite, da ljubezen preseže vse zgoraj navedeno, včasih ne more. Včasih je težko nadaljevati. Nikoli ne veste vnaprej, s kakšno osebo se boste morali soočiti. Če se spopadate s stvarmi, napisanimi zgoraj, in jih poskušate na silo spremeniti, je tako, kot bi z glavo udarjali ob beton. Ljubezen se marsikdaj občuti kot trdo delo – delo, ki ga včasih preprosto ne morete dokončati.

Lahko imate rad nekoga, ki vas nima tako rad.

Paradoksalno je, ironično in sadistično, da vas lahko nekdo ljubi do te mere, da vas ne ljubi. Ljubezen je zdravilo, včasih pa tudi visok odmerek droge, ki vas pusti jezne in anksiozne, ko je ne dobite. Ne morete biti brez teh občutkov, vendar veste, da vas počasi ubijajo. Nekateri se imajo tako zelo radi, vendar ni razumevanja, ni potrpljenja, ni miru, ni tolerance. Resnica o tej stvari je, da ljubezen deluje le, če je par kompatibilen z vrsto drugih dejavnikov, zato da lahko ljubezen raste; ti dejavniki so spoštovanje, ponižnost, združljivost in zavezanost. Odnos, ki temelji na občutku zaljubljenosti, se zgubi, ker ljubezen ne more stati samostojno.