Športna prehrana

Športniki in tisti resni rekreativci, ki se redno ukvarjajo s športom, zelo dobro vedo, kako pomembna je zanje športna prehrana. Prav prehrana je tista, ki odloča o tem, ali bo takšna aktivna oseba dobrega počutja, koliko moči bo imela in kako hitro se bo njeno telo po naporu regeneriralo.

Ni dovolj zgolj zmazati krožnik testenin, pač pa je pomembno tudi še vse kaj drugega. Pri tem mislimo na razmerje beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, pa tudi na ustrezne količine določenih vitaminov in mineralov. Zato smo tokrat za vas preverili, kako se lotiti športne prehrane.

Kaj sploh je športna prehrana?

Mnogi bodo zmotno mislili, da govorimo o prehranskih dopolnilih, praških in podobnih rečeh. Bistvo športne prehrane seveda je, da se v telo vnese vsa potrebna hranila, ki pa jih dejansko najdemo na trgovskih policah, kjer nakupujemo vse potrebno za dom in družino.

Seveda je potrebno za športnika ali rekreativca nekoliko prilagoditi meni, nikakor pa to ne pomeni, da si hrane ne bi več pripravljali doma. Bistvo je, da se vsak na začetku vsaj osnovno izobrazi o tem, kaj so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, vitamini in minerali. Pa ne zgolj to, ampak tudi koliko česa potrebuje njegovo telo.

Kako vedeti, kaj potrebuje telo?

Ko govorimo o vnosu živil v telo, se je potrebno zavedati dejstva, da smo si ljudje različni, zato tudi ni primerno o tem govoriti na splošno. Obstajajo sicer tabele, koliko česa potrebuje odrasla oseba na dan, a pri tem je potrebno upoštevati še dejstvo, da se količina lahko spremeni glede na same aktivnosti posameznika.

Če je za odraslega moškega dovolj, da na dan zaužije 140 g beljakovin, je to pri aktivnem moškem ali rekreativcu povsem druga zgodba. V prvem primeru bi oseba, ki ni fizično aktivna, s preveč zaužitimi beljakovinami krenila na pot odvečnih kilogramov, povsem nasprotno pa športnik tisti višek potrebuje za energijo ob izvajanju treninga.

Paziti je potrebno tudi na regeneracijo

In ne le, da ima športnik dovolj energije za vse svoje športne aktivnosti, poskrbeti je potrebno tudi za regeneracijo. Utrujene mišice morajo priti k sebi, prav tako pa se ne bodo razvile in rasle, če ne bodo imele na voljo dovolj ustreznih hranil.

V tem pogledu vam bodo vsekakor hvaležne za beljakovine in ogljikove hidrate takoj po vadbi. Prav tako ne smete pozabiti na izgubljeno tekočino in je ne nadomestiti zgolj z vodo, pač pa z elektroliti, ki ste jih ob vadbi pospešeno izgubljali.

Kako in kdaj jesti?

Jesti je dobro do dve uri pred izvajanjem športnih aktivnosti. 200 do 300 g ogljikovih hidratov bo v telesu ustvarilo dovolj zalog glikogena za mišice in poskrbelo za optimalno raven glukoze v krvi med samo akcijo. Na ta način se bo izvajanje treninga zagotovo dvignilo na ustrezno raven.

Odvisno od športne aktivnosti in dolžine trajanja naporov pa je potrebno poskrbeti tudi za prehranjevanje med samim športnim udejstvovanjem. Telo namreč kaj hitro izrabi zaloge in moč lahko nenadoma upade. Prav zato imajo denimo kolesarji pri sebi vedno beljakovinske ploščice, različne gele in napitke.

Kaj pa prehranski dodatki?

Načeloma bo rekreativec lahko zaužil dovolj hranil za svoje športne podvige, če se bo ustrezno in raznovrstno prehranjeval kar doma. Vsekakor pa je potrebno ob načrtovanih večjih naporih pomisliti tudi na prehranska dopolnila za športnike.

Še posebej takrat, ko obstaja zavedanje, da se s prehrano v telo ne vnese vseh potrebnih živil in snovi, kot tudi ob načrtovanih daljših treningih ali drugih fizično napornih aktivnostih. Pred nakupom se vedno pozanimajte o kvaliteti izdelka in proizvajalcu.