Hrana za močan imunski sistem

Verjetno se vsakdo pri sebi zaveda dobrega stanja imunskega sistema. Ta namreč skrbi, da so vrata v naše telo za nepovabljene obiskovalce (bakterije in viruse) zaprta oziroma nanje takoj po vstopu prežijo odločni vojščaki, ki se jih lotijo z vso silo.

Še posebej v prehodu iz poletja v jesen in ko nastopijo nekoliko hladnejši večeri, smo precej ranljivi za prehlade in gripo. Ker nam je popoldne zunaj na soncu še vedno vroče, zjutraj raje malce potrpimo v kratkih rokavih in s tem tvegamo prehlad, na udaru pa je seveda tudi imunski sistem. Preverite, kako zanj poskrbeti na povsem naraven način – s prehrano!

Zakaj je hrana tako pomembna?

Zapišimo najprej nekaj malega o vplivu hrane na naš imunski sistem. Slednji je lahko na svoji optimalni ravni zgolj takrat, ko telo prejme vse potrebne vitamine in minerale. Da bi bilo temu tako, je seveda potrebno jesti zdravo in raznovrstno hrano.

Najslabše, kar lahko za imunski sistem naredimo, je, da se predamo hitri prehrani in sladkarijam. Na ta način močno oslabimo varuha, ki je ključnega pomena za naše zdravje. In ne le na ta način. Nalaganje maščobnih oblog močno obremenjuje notranje organe, kar povzroča različna mikro vnetja, s katerimi se prav tako spopada imunski sistem.

Kaj jesti za učinkovit imunski sistem?

Če si želimo imeti močan imunski sistem, ki bo lahko opravljal svoje naloge in z lahkoto pometel z nevarnostmi, ki so vsak dan pred našimi vrati, je potrebno jesti premišljeno, zdravo in predvsem raznoliko. Za imunski sistem je nevarna tudi podhranjenost, zato pozor vsi tisti, ki se lotevate ekstremne diete.

Zdrava in raznovrstna prehrana
Okrepite svoj imunski sistem z zdravo in raznoliko prehrano.

Zlat nasvet naših babic in dedkov bi bil »jejte sezonsko«. Se spomnite vseh tistih okusnih jedi, ki smo jih kot otroci uživali v določenem obdobju leta? Kislo zelje, jota in podobno. Gre za to, da jemo, kar tisti hip uspeva na vrtu ali njivah. To je vsekakor porok za svežo hrano, polno vitaminov in mineralov ter okusa, ki ga nikoli ne bomo pozabili.

Kdo je najbolj ogrožen?

Omenili smo, da imunski sistem oslabi tudi podhranjenost. Osebe, ki se lotevajo kakšne »hude« diete, vsekakor močno obremenjujejo svoj imunski sistem, ki na ta način precej strada. Prav tako se s to težavo soočajo osebe po prestani bolezni ali operaciji.

Navadno zdravnik v tem primeru predpiše ustrezna prehranska dopolnila, a zase moramo poskrbeti tudi sami. Nikakor ne gre pozabiti na vitamin C, ki ga veliko najdemo v rumeni ali zeleni papriki, ohrovtu in brokoliju. Enako dobro boste storili, če boste segli po drugi zelenjavi in sadju temnejših barv. Črni ribez je tako skorajda pravi kralj vitamina C.

Tudi minerali so pomembni

Za zdravje in močan imunski sistem so potrebni tudi določeni minerali, ki jih v telesu nikakor ne sme primanjkovati. Te boste prav tako pridobili s prehrano in pravzaprav ni nobene potrebe, da bi posegali po prehranskih dopolnilih. Seveda pa ta pridejo v poštev po prestanih boleznih in denimo takrat, ko določene vrste hrane ne uživamo preveč radi.

Za konec naštevamo še nekaj nujno potrebnih mineralov, če želite, da bo vaš imunski sistem v izvrstni kondiciji:

  • Železo – pomanjkanje tega minerala osiromaši kri, s tem pa tudi imunski sistem. Navadno se pomanjkanje železa pojavi pri ženskah, otrocih in osebah, ki v prehrano ne uvrščajo mesa.
  • Selen – mikro hranilo, ki opravlja izjemno delo v telesu. Je močan antioksidant in se na ta način bori proti nastajanju poškodbam celic ter močno razbremeni imunski sistem.
  • Cink – zanj lahko zapišemo, da je nujno potreben, če želimo ohraniti močan imunski sistem, zato vedno poskrbite, da boste zadostili dnevnim potrebam po tem mineralu. Precej ga najdemo v različnih morskih sadežih, še posebej v ostrigah. Kaj pa tisti, ki jih ne uživamo najraje? Črn fižol, jagnjetina, grški jogurt, indijski oreščki.